info@agencijainformator.ba +387 33 25 54 67

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Večina poduzetnika, a naročito onih koji tek ulaze u poslovne vode i počinju se susretat s određenim pojmovima i potrebnim uslugama, imaju česta pitanja vezano za knjigovodstvo. Ovdje su neki od najčeščće postavljanih pitanja:

Zašto je knjigovodstvo/računovodstvo važno?

Odredbe Zakona o računovodstvu i reviziji FBiH nalažu da su sva pravna lica obavezna voditi i čuvati knjigovodstvene evidencije i dokumente koji pružaju dovoljne, adekvatne i kompletne dokaze o njihovim transakcijama te su obavezna pripremati godišnje izvještaje o poslovanju koji daju objektivan prikaz poslovanja pravnog lica i njegov finansijski položaj i uspješnost. S druge strane, zadatak računovodstva je osiguranje informacija na temelju kojih menadžeri donose odluke za ispunjenje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva.

Koja je cijena naših usluga?

Cijena se formira na osnovu određenih kriterija: visina prihoda, broj zaposlenih te traženog paketa usluga. Ponudu možete tražiti na: info@agencijainformator.ba i ista će Vam biti dostavljena u najkraćem roku.

Ko ima obavezu sačinjavanja finansijskih izvještaja?

Godišnju obavezu sačinjavanja i predaje finansijskih izvještaja imaju sva pravna lica. Također, u slučajevima statusnih promjena, stečaja ili likvidacije priprema finansijskih izvještaja je obavezna.Pored godišnjih, srednja i velika preduzeća imaju obavezu sačinjavanja i polugodišnjih izvještaja.

Koje su prednosti angažovanja računovodstvene agencije:

  • ISKUSTVO: Tim profesionalnih računovođa ima više iskustva, lakše uočava i sprječava greške. Što duže nezapažene, njihovo rješavanje je dugotrajnije i skuplje.
  • UŠTEDA: Snižavanje troškova bez gubljenja kvalitete; više računovodstvenog iskustva za vaše novce.
  • KONTINUITET: Praćenje zakonskih regulativa je izrazito zahjevno. Ukoliko niste upućeni u izmjene, može doći do negativnih implikacija na vaše poslovanje.
  • FOKUS: Menadžment kompanije ne treba da brine o računovodstvenim procesima, već da kontinuirano unapređuje svoje poslovanje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko još uvijek nemate knjigovodstvenu agenciju ili ukoliko želite da unaprijedite svoje poslovanje, bit će nam zadovoljstvo da organiziramo sastanak i prezentiramo sve naše mogućnosti.